1.Dönem

Mühendis Adayları Girişimci Oluyor, Teknolojik Fikirler Değere Dönüşüyor

İzmir Üniversiteleri Platformu etkinlikleri çerçevesinde, İYTE’nin evsahipliğinde, İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici Şirketi (İZTEKGEB A.Ş.) tarafından, tekno-girişimciliği artırmak amacıyla, 06-10 Şubat 2012 tarihleri arasında “1. Tekno-Girişimcilik Eğitim Programı” düzenlendi. İzmir Üniversiteleri Mühendislik Fakültelerinin 4. sınıf öğrencilerinden oluşan 20 kişilik katılımcı gruba yönelik olarak yürütülen program, İYTE Kampüsü’nde gerçekleştirildi.

6 Şubat 2012 günü yapılan açılış programına katılan, İYTE Rektörü ve İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Güden, yaptığı konuşmada İZTEKGEB’in son dönemlerde gerçekleştirdiği faaliyetlerden bahsetmiş ve girişimcilik eğitiminin önemini vurgulamıştır. Yapılan bu etkinliğin, İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi için oluşturulan stratejik vizyonun küçük bir adımı olduğunu belirtmiş, ilki düzenlenmiş olan Tekno-Girişimcilik Eğitimi’nin bir çok kez daha gelişme göstererek tekrarlanacağını sözlerine eklemiştir.

Eğitim programının yürütücüsü İZTEKGEB A.Ş., 2003 yılında kurulmuş, İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin yönetilmesinden sorumlu, İzmir üniversitelerinin, sanayi kuruluşlarının, sanayi ve ticaret odaları gibi İzmir’in önemli dinamiklerinin yer aldığı 20 ortaklı bir şirkettir. İnovasyonun oluşması için gerekli altyapıyı ve arayüzleri oluşturmayı kendine hedef edinen İZTEKGEB A.Ş. çalışmalarına son hızla devam etmektedir. Bu bağlamda yapılan etkinliklerin ilki olan 1. İZTEKGEB Tekno-Girişimcilik Eğitim Programı başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir.

Uygulamalı olarak yürütülen program süresince öğrencilerin başarılı girişimciler olabilmeleri için gerekli bilgi ve yetenekler kazandırılması amaçlandı. Bu bağlamda öğrencilere “inovasyon”, “iş fikri oluşturma”, “ürün tasarımı”, “Ar-Ge”, “teşvik ve fonlardan yararlanma”, “fikri mülkiyet hakları”, “organizasyon”, “satış”, “pazarlama”, “insan kaynakları”, “ekip ve ilişki yönetimi” gibi konularda eğitimler verildi. Akademisyenler, sanayiciler ve çeşitli kuruluşlardan katılan danışmanlar tarafından verilen eğitimlerde öğrencilere aktarılan teorik bilgilerin yanısıra, öğrencilerin birlikte çalışması için gerekli ortamı yaratacak atölye çalışmaları ve öğrencilerin gruplara ayrılarak iş planlarını oluşturdukları oturumlar yapılmıştır. Gruplar yaratıcı süreçler sonucunda buldukları özgün iş fikirlerini, katma değeri yüksek ürün veya hizmetlere dönüştürebilmek için çeşitli yöntemler ve iş planlarını geliştirmişlerdir. Eğitim sonucunda 4 farklı inovatif iş fikri ortaya çıkmış ve proje değerlendirme kuruluna sunulmuştur. Ayrıca eğitim sonunda, İYTE Kampüsü’nde düzenlenen veda partisinde gençlerimize Latin Dansları tanıtılmış ve hep birlikte coşkulu bir gece yaşanmıştır.

İzmir’in çeşitli üniversitelerinden eğitimine katılan öğrenciler, verilen eğitimden çok memnun kaldıklarını, mezun olduktan sonra tek seçeneklerinin kamu veya özel kurumlarda iş aramak olmadığını, girişimcilik eğitiminde edindikleri bilgi ve becerileri kullanarak, geliştirecekleri teknolojik ürün ve hizmetleri pazarlayabilecekleri şirketler kurarak kendilerine ve çevrelerine nitelikli iş olanakları yaratabileceklerini belirtmişlerdir.


Tekno-Girişimcilik Akademisi 1. Dönem Eğitim Programı Fotoğrafları


İZTEKGEB Tekno-Girişimcilik Akademisi 1.Dönem Eğitim Programı 6 - 10 Şubat 2012 Tarihleri arasında yapıldı. Eğitimi çeşitli süreçlerinden çekilmiş fotoğrafları aşağıda bulabilirsiniz



1.  Tekno Girişim Eğitimleri Eğitmen ve Konuşmacıları


Uğur Değirmencioğlu  -- İş fikri, Beyin fırtınası
Ali Özgenç  --  Girişimciliğe Giriş
Nezih Öztüre  -- Başarı Hikayesi
Coşkun Ural  -- Başarı Hikayesi
Meral Sayın  -- İş Fikri Oluşturma ve Beyin fırtınası
Ahmet Şarman  -- İş Planı Hazırlama
Savaş Ünsal  -- Başarı Hikayesi
Kayahan Dede  -- İnovasyon ve Yaratıcılık
Cem Vardar  -- Ürün Fikri
Tarık Oranç  -- Juri Üyesi ve Danışman
Füsun Singi  -- Patentleme ve Fikri Mülki Haklar
Haluk Gökmen  -- Teşvikler ve Fon Bulma Stratejileri
Levent Arslan  -- Teşvikler ve Devlet Destekleri
Engin Özgül  -- Pazarlama ve Satış Tutturma
Barbaros Tunç  -- İş Planı Yazma Pratiği (Atölye Çalışması)
Suzan Uzun  -- İnsan Kaynakları Yönetimi
Zeynep Kanburoğlu -- İnsan Kaynakları Yönetimi
Murat Ihlamur  -- Başarı Hikayesi
Cüneyt Duruiz  -- Juri Üyesi ve Danışman


1.  Tekno Girişim Eğitimleri Katılımcıları


Arif E. Taşçı  -- Ege Üniversitesi
Berrin Eker  -- Dokuz Eylül Üniversitesi
Burak Kaplan  -- Yaşar Üniversitesi
Canan Tütüncü  -- İYTE
Cansu Çelikdağ  -- Yaşar Üniversitesi
Cansu Koç  -- Ege Üniversitesi
Cemal Özer Çeker  -- İYTE
Cenk Çelik  -- Ege Üniversitesi
Damla Kızılay  -- Yaşar Üniversitesi
Deniz Mutlu  -- Ege Üniversitesi
Fatih Arat  -- Yaşar Üniversitesi
İsmail Güngör  -- İYTE
Mahmut Kocagil  -- Dokuz Eylül Üniversitesi
Mert Sevim  -- Yaşar Üniversitesi
Murathan Genç  -- İYTE
Nazire Güngör  -- Dokuz Eylül Üniversitesi
Selahattin B. Yılmaz  -- İYTE
Semih Duman  -- Ege Üniversitesi
Volkan Aratemur  -- Ege Üniversitesi
Yılmaz M. Girgin  -- Dokuz Eylül Üniversitesi
Y. Emre Kahvecioğlu  -- Dokuz Eylül Üniversitesi
Sinem Armay  -- Ege Üniversitesi